Arcen, een pittoresk dorp of toch een stad?

Arcen is een apart geval binnen de gemeente Venlo, waarom? Dat leggen we hieronder even uit. Het huidige Arcen wordt aangeduid als dorp bij de gemeente Venlo. Maar dat is misschien niet helemaal terecht. Want als we teruggaan naar de middeleeuwen dan komen we Arcen al tegen op de kaart. Het wordt door historici gezien als een oude middeleeuwse stad. Voorzien van een versterking, een wal en kurversgraaf. Alleen en nu komt het…

In de middeleeuwen mocht je je stad voorzien van een stadsmuur als deze stadsrechten verkregen had. Maar wat wordt dan beschouwd als een stadsmuur. Is dat een bakstenen muur, of volstaat een aarden wal en kurversgraaf. Dat is nou net de vraag… Arcen heeft nooit stadsrechten gekregen, in dat opzicht mogen we er dan ook vanuit gaan dat Arcen geen stad is of was.

Het geeft ook een heel ander beeld wat betreft de Fossa Eugeniana. Deze Spaanse linie zou in eerste instantie ter hoogte van Arcen aansluiten op de Maas. Maar door protest van de stad Venlo werden de tekeningen aangepast en moest deze bij Venlo aan gaan sluiten op de Maas. Heeft Venlo hier het argument gebruikt dat zij wel stadsrechten hadden en Arcen niet? Heeft Venlo hier aangegeven dat Arcen dan ook geen verdedigingswerk aan mocht leggen rondom dit stadje? Is dit de eerste keer geweest dat Venlo Arcen tot dorp bestempeld heeft?

Maar… Als we kijken naar de huidige tijd dan zien we dat er heel veel plaatsen in Nederland zichzelf stad noemen zonder dat ze ooit stadsrechten gekregen hebben. Waarom draagt Arcen niet naar buiten dat het een stad is en noemt het zichzelf een pittoresk dorpje nabij de stad Venlo? Is Arcen niet trots op haar eigen geschiedenis?

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.