Nu aan het laden
×

Consecratie St. Lambertuskerk

Consecratie St. Lambertuskerk

Op dinsdagavond 4 juni 1935 kwam Mgr. Lemmens, Bisschop van Roermond, naar Blerick voor de consecratie van de nieuwe St. Lambertuskerk. Deze kerk lag aan de Mezenkampstraat. Hij werd feestelijk ontvangen door de inwoners van Blerick die massaal langs de kant stonden. Ook Burgemeester Coenegracht van Maasbree en de geestelijke leiders van de Parochies te Blerick waren hierbij aanwezig.

De Bisschop nam het defilé af dat bestond uit verschillende verenigingen die met hun vaandels en leden langstrokken. Na een toespraak door Pastoor Diederen bij de ingang van de nieuwe kerk nam Mgr. Lemmens het woord. Hij dankte de bezoekers om vervolgens de pastorie te betreden.

Afbeelding mogelijk genomen van leden van een vereniging dat tijdens het defilé van de consecratie van de kerk gegeven werd. Foto stamt ergens uit de jaren '30. Collectie Frits Peeters

Afbeelding mogelijk genomen van leden van een vereniging dat tijdens het defilé van de consecratie van de kerk gegeven werd. Foto stamt ergens uit de jaren ’30. Collectie Frits Peeters

‘s Avonds volgde er nog een serenade door zangvereniging ‘Orpheus’. Hierna werd de dag afgesloten.

De volgende dag, woensdag 5 juni 1935 vond om 8 uur ‘s morgens de consecratie plaats van de St. Lambertuskerk. Tijdens deze plechtigheid blijft de kerk gesloten voor gelovigen, deze waren pas later op de dag welkom. Om half tien ‘s morgens werden de relikwieën bij de R.K. jongensschool opgehaald. De Pastoors Diederen en Rieter fungeerden als de relikwie dragers terwijl Deken van Oppen en Pastoor Baart als Diaken en Subdiaken dienst deden bij Monseigneur Lemmens.

Nadat de kerkdeur ingezegend was mochten de gelovigen de kerk betreden en ging men binnen verder met de consecratie van de kerk. Hierna werd er een plechtige Heilige mis opgedragen onder toeziend oog van belangrijke gemeentelijke functionarissen, de architect van de kerk en natuurlijk de gelovigen van de nieuwe parochie.

You cannot copy content of this page