Nu aan het laden
×

Dubbel gevoel

Dubbel gevoel

Op 1 maart 1945 werd Venlo bevrijd van de Duitse bezetter door de Amerikanen. Nog geen half jaar later werd er een feest gehouden in de stad om dit heuglijke feit te vieren. De bijgaande foto geeft echter een heel triest beeld weer. Op de voorgrond Venlonaren die feest vieren, ze kijken naar een parade door de stad.

Deze foto is genomen op het huidige Flujasplein, rechts is waar nu de C&A staat. Maar de achtergrond laat een heel triest beeld zien. Namelijk resten oorlogspuin. Om precies te zijn van de bombardementen van 3 november 1944 op de stad. Die dag hebben namelijk 13 Mitchell bommenwerpers hun bommen op de Maasbruggen en de stad Venlo gedropt.

De bruggen werden niet geraakt, wel de Vleesstraat, Antoniusstraat, Nieuwstraat, Panhuisstraat, Mariastraat, Grote Beekstraat, Kleine Beekstraat, Sinselveldstraat, Rodestraat, Roermondsestraat, Jodenstraat en Sloterbeekstraat. Het gat met puin op de achtergrond is de Kleine Beekstraat.

En over de Kleine Beekstraat gesproken, daar in dat gat met puin stond het winkelpand/woonhuis van Jan Westheim. Ten tijde van de bombardement was hij niet aanwezig, maar zijn schoonzus Anna Westheim-Valentijn en neefje Peter Westheim (7 jaar oud) wel.

Verschrikkelijk om te beseffen is dat bij het bombardement op 3 november 1944 46 doden te betreuren vielen en dat verschillende daarvan pas na de Tweede Wereldoorlog geborgen konden worden. Als je dan die puin op de achtergrond ziet en mensen ziet feesten is dat een dubbel gevoel. Het gevoel dat daar op de achtergrond mogelijk nog mensen in het puin lagen, terwijl op de voorgrond gefeest werd…

Kleine beekstraat 3 anno 2024

You cannot copy content of this page