Het thema van de maand van de geschiedenis 2024 is ‘Echt nep’. De organisatie van de maand van de geschiedenis omschrijft het als volgt:

Hoe weet je nog wat echt is, in een wereld van nepnieuws, deepfakes, complottheorieën en manipulatie? Beeldvorming, framing, misleiding en waarheidsvinding zijn van alle tijden. En ook ons beeld van de geschiedenis zelf verandert continu. In een tijd waarin de waarheid ergens in het midden ligt, het verschil tussen mening en feit vertroebelt en ‘factchecker’ een beroep is, gaan we in oktober op zoek naar het schemergebied tussen feit en fictie, echt en nep.

Dit wordt een hele leuke maand, want wat is een feit namelijk. Nemen we de wetenschappelijke betekenis van het woord of de historische betekenis van het woord. Daar zit nogal verschil in en bepaald in sommige gevallen of we iets wel of geen feit noemen. Ook op Blericanam zullen we hier aandacht aan besteden. Maar dan in aanloop naar de maand van de geschiedenis, zodat iedereen in ieder geval weet wat als feit beschouwd wordt, waardoor fictie ook een stuk duidelijker is.

Alleen het is niet zwart-wit, het is niet zo eenvoudig als je zou denken en het gaat je een heel andere blik geven op de geschiedenis van onze omgeving.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.