Nu aan het laden
×

Herenhuis

Herenhuis

Een herenhuis is een grote, statige en luxe woning die uit minimaal twee volledige woonlagen en een zolder bestaat. De huizen kunnen vrijstaand zijn, maar ook naast een aantal andere woningen zijn gebouwd. Herenhuizen worden gezien als deftige, grote en royale woningen en zijn kenbaar aan de hoge gootlijn en de hoge plafonds. Om zoveel mogelijk licht binnen te laten vallen, plaatste men hoge statige glasramen, met de hoge plafonds tot gevolg. Elektriciteit was toen nog ondenkbaar…

Herenhuizen kunnen losstaand gebouwd zijn, of tegen elkaar aan. De losstaande huizen zijn statige woningen. Deze woningen hebben vaak de voordeur precies in het midden van het huis met daar omheen acht symmetrische ramen. Op de tweede verdieping zit een schilddak (schildkap) met daarop twee schoorstenen. Sommige losstaande herenhuizen hebben een of twee dakkapellen op de derde verdieping.

De herenhuizen die tegen elkaar aan zijn gebouwd hebben een ander uiterlijk. De huizen zijn smal, diep en kunnen heel hoog zijn. Dit komt omdat de belasting werd geheven op grond van de breedte van de gevel. De vaststaande herenhuizen hebben op de eerste verdieping hoge plafonds en worden bijna allemaal gekenmerkt door een trapgevel, klokgevel, halsgevel of lijstgevel. Aan de achterkant van het pand ligt vaak een tuin die doorloopt tot halverwege het achterliggende huis.

You cannot copy content of this page