Nu aan het laden
×

Adrianussehuis

Adrianussehuis

Het Adrianussehuis is een boerderij in Belfeld.

Het betreft een zogeheten langgevelboerderij en is, getuige de jaartalsteen, gebouwd in 1902. Er heeft echter een voorganger op nagenoeg dezelfde plek gelegen, waarvan sporen zijn terug te vinden tot in de late 18e eeuw. Waarom deze voorganger is afgebroken, is niet bekend. Vermoedelijk is een brand de oorzaak geweest van de nieuwbouw.

Bij graafwerkzaamheden in de buurt van de boerderij zijn funderingen van mergelsteen gevonden, die wijzen op een ouderdom ergens in de middeleeuwen. Aangenomen wordt, dat dit de eerst bekende locatie is van het Adrianussehuis. Rond 1800 is deze boerderij echter afgebroken. Waarschijnlijk ligt de oorzaak voor deze afbraak bij een grote brand op 11 augustus van dat jaar, waarbij vier huizen in Belfeld zijn verwoest.

In 1785 verhuist ene Adrianus Horstermans van de Kleine Hoeve in het Meelderbroek naar de tot dan toe naamloze boerderij in het centrum van Belfeld. Rond 1800 telt de boerderij een oppervlakte van 20×8 meter. De boerderij wisselt enkele malen van eigenaar, totdat in 1965 de huidige eigenaar de boerderij koopt. Inmiddels zijn alle agrarische activiteiten gestopt en is het een woning met café geworden. Het huidige pand telt een oppervlakte van 36×10 meter, wat vooral in de tijd rond 1900 behoorlijke afmetingen waren.

Status: bestaand object

You cannot copy content of this page