Nu aan het laden
×

Ambrosius

Ambrosius

Johannes Jacobus (Jan) Hendrikx, (Venlo, 2 februari 1917 – Duitsland, 1944/1945), bekend onder de schuilnaam Ambrosius, was een Nederlandse verzetsstrijder. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij gewestelijk leider van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers.  Over de herkomst van zijn schuilnaam is vrijwel niets beken; waarschijnlijk verwees de naam naar de legendarische Gallische leider Ambiorix.

In het dagelijks leven was Hendrikx onderwijzer. Voor het verzet zette hij samen met kapelaan Jac Naus van de Venlose Sint-Martinusparochie een Limburgs netwerk op voor de hulp aan onderduikers. Hij werd zelf verkozen tot leider daarvan. Vanaf augustus 1943 werkte die Limburgse organisatie, mede door zijn inzet, samen met vergelijkbare groeperingen in andere delen van het land. De Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers was geboren. Hendrikx bleef ook de leider van de Limburgse afdeling van die organisatie.

Na verloop van tijd werd hij gezocht door de Sicherheitsdienst en moest zelf onderduiken. Voordat hij zich wat meer op de achtergrond zou gaan houden, bezocht hij nog voor de laatste keer een vergadering. Deze bijeenkomst van alle Limburgse districtsleiders in het pensionaat Sint Louis in Weert was echter verraden. In totaal werden acht mannen door de Sicherheitsdienst opgepakt, waaronder Jan Hendrikx. Hij kwam in het concentratiekamp Vught terecht en belandde vervolgens ergens in Duitsland in een ander concentratiekamp. Daar moet hij zijn overleden, want er werd nooit meer iets van hem vernomen.

Bron: Wikipedia

You cannot copy content of this page