Nu aan het laden
×

André van den Heuvel

André van den Heuvel

Andreas Petrus Gerardus (André) van den Heuvel (Tegelen, 4 juni 1927) is een Nederlands acteur en regisseur, die debuteerde in 1950 in het stuk Amphytrion van Jean Giraudoux.

Zijn echte toneeldebuut beleefde hij in de jaren daaraan voorafgaand als amateur in de traditionele Tegelse passiespelen in zijn geboortedorp. Van den Heuvel heeft zo ongeveer alle grote rollen in alle grote stukken vertolkt, variërend van Shakespeare tot Euripides en van Vondel tot Brecht. Hij won tweemaal de Louis d’Or. Hij speelde verder in onder meer de televisieseries Merijntje Gijzens Jeugd (1973), waarin hij de vader van Merijntje Gijzen vertolkte, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? (1972-1975, seizoen 1 t/m 4 – in de rol van Guurt van Grasp), De Weg (1982, KRO), Willem van Oranje (1985), De Partizanen (1995, KRO) en In naam der Koningin (1996).

Daarnaast speelde hij in 1965 in de eerste Annie M.G. Schmidt/Harry Bannink-musical Heerlijk duurt het langst. Bekend is het daaruit afkomstige lied Op een mooie Pinksterdag dat hij samen met Leen Jongewaard zong. In de speelfilm De rode zwaan (1996) was hij te zien als grootvader. Op de hommage-cd voor Jacques Brel zong Van den Heuvel het lied Jef. Ook speelde hij in meerdere afleveringen van de serie Baantjer als de onderwereldkoning ‘Stille Adriaan’. Bekend werd Van den Heuvel ook met de televisiereclamespotjes van de NMB (tegenwoordig ING).

Sinds hij tachtig werd, houdt Van den Heuvel zich onder andere bezig met beeldhouwen. Met toneelspelen is hij enkele jaren geleden gestopt – maar in 2007 was hij nog te zien in de rol van maffiabaas Alfred Thielen in de serie Flikken Maastricht, en het jaar erna speelde hij Herman Batenburg in de Nederlandse advocatenserie Keyzer & De Boer Advocaten.

Van den Heuvel woont in Amsterdam en was getrouwd met actrice Kitty Janssen, met wie hij ook samen speelde in de comedyserie Ieder zijn deel.

Bron: Wikipedia

You cannot copy content of this page