Nu aan het laden
×

Antoniusplein

Antoniusplein

Het Antoniusplein is een plein in Blerick. Tot 1940 heette het plein Markt. De naam Antoniusplein verwijst naar de heilige Antonius van padua. Antonius van Padua (Lissabon, 15 augustus 1195 – Padua, 13 juni 1231), geboren als Fernando Martins de Bulhões in een rijke, adellijke familie, was een minderbroeder, die theoloog en kerkleraar was. Hij wordt als een belangrijke heilige beschouwd.

Antoniusplein met oorlogsmonument

Tot het einde van de twintigste eeuw behelsde dit plein ook het gedeelte voor het raadhuis, maar sinds de eeuwwisseling wordt dat gedeelte aangeduid als Raodhoesplein. Het plein ligt direct aan de Antoniuskerk, en wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt als parkeerterrein. Om de onderlinge verbinding van de twee pleinen vorm te geven werd in 2009 op beide pleinen elk een gedeelte van het beeld Paard en Ruiter geplaatst.

Op het plein staat een oorlogsmonument om alle gevallen inwoners van Blerick te herdenken. Ook gesneuvelde soldaten, zowel in Nederland als overzee, staan vermeld op de marmeren zuilen. Prominent aanwezig op dit plein is de losstaande witte klokkentoren van de Antonius van Paduakerk.

You cannot copy content of this page