Nu aan het laden
×

Baer de Woers

Baer de Woers

Baer de Woers was een bekend stadsfiguur in Venlo en was de bijnaam van Lambert Francken (Venlo, 14 maart 1843 – idem, 19 juli 1916).

Beeldje in brons van de vroegere stadsfiguur Baer de Woers
Voor de herkomst van zijn bijnaam bestaan twee verklaringen:

Volgens de eenvoudigste verklaring verwijst de naam naar Baers voorliefde voor worst (in sommige Limburgse dialecten vertaald naar woers). De tweede verklaring wil dat Baer (Limburgs afgeleide van Lambert) in zijn woning aan ‘t Hetje stukken worst aan touw aan het plafond had hangen. Op die manier voorkwam hij dat de ratten eraan kwamen.

Bekend werd hij doordat hij zich een paar keer per jaar in gala kleedde. Terwijl hij normaal als beheerder van de gemeentelijke stortplaats zijn werkplunje aanhad, droeg hij dan de kleren van een deftige heer van stand: hoge zwarte schoenen, witte broek, wit hemd, gekleurde das, wit vest, zwarte jas met wit pochet en een strooien hoed. Aldus gekleed liep hij dan door de stad en ging hij op vaste plaatsen staan om te pronken.

Af en toe was hij een tijd uit het straatbeeld verdwenen. Dan zat Baer, die graag een borreltje dronk, een tijdlang in een inrichting voor drankzuchtigen. Om deze stadsfiguur te eren, werd in september 1983 een 30 cm hoog beeldje onthuld in de Jodenstraat.

You cannot copy content of this page