Bastion Keulen was een van de vele 17e-eeuwse en 18e-eeuwse vestingwerken rond Venlo.

Het bastion werd, samen met de Keulsepoort, gebouwd aan het einde van de 17e eeuw. In 1740 volgde een verdere uitbreiding van de vestingwerken aan de oostzijde, met de bouw van een 110 meter brede Lunette Avancée, die Fort Keulen werd genoemd. Poort, fort en bastion waren daarnaast onderdeel van de Enveloppe Van der Duyn, met zowel ten noorden (Fiolentoren) als ten zuiden (Laartoren) een toren. In totaal bevonden zich vier bastion in deze enveloppe.

Toen tussen 1867 en 1872 de vestingwerken, op Koninklijk Besluit van Willem III der Nederlanden, werden gesloopt werd hier de Köln-Mindener spoorlijn gebouwd. Op de plek waar voorheen het bastion Keulen stond lag vanaf 1874 het einde van de spoorlijn. Na de Tweede Wereldoorlog werd op dezelfde plek het Julianapark aangelegd.

Aan dit Julianapark verrees nog voor de oorlog het regionale postkantoor. Ook werd er na de slechting van de vestingwerken een straat aangelegd met dezelfde naam, van de Parade tot aan het huidige Koninginneplein. Het postkantoor had tot de sluiting in de jaren 90 haar ingang aan deze straat. In het park werd rond 1970 het Museum van Bommel van Dam gebouwd, en in 2000 werd ernaast het Limburgs Museum in gebruik genomen.

 

(Bronnen: Frans Hermans: Historische stedenatlas van Nederland deel 6: Venlo, Gemeentearchief Venlo)

Geef een reactie