Beleg van Venlo 1473
Het beleg van Venlo in 1473 was het gevolg van tegenstellingen tussen de verschillende Huizen in de Tweede Gelderse Successieoorlog.
Toen Arnold van Egmont in 1472 zijn dood zag naderen, verpandde hij zijn hertogdom aan Karel de Stoute. Deze was onder andere hertog van Bourgondië, Brabant, Limburg en Luxemburg en zou dus ook Gelre krijgen van Arnold. De steden en ridderschap wilden Karel echter niet als nieuwe hertog erkennen en wilden Adolf, de zoon van Catharina van Kleef, als nieuwe hertog. Deze werd echter door Karel de Stoute sinds 1471 gevangen gehouden.
Karel zag zich gedwongen om het hertogdom met geweld in te nemen en begon zo aan een veldtocht langs de Gelderse steden. Op 10 juni 1473 verliet hij met zijn leger Maastricht en na de korte belegering van Roermond was Venlo aan de beurt. Deze belegering duurde niet lang; de Maasstad gaf zich na enkele dagen gewonnen. Ook Geldern, Straelen en Goch gaven zich snel gewonnen. Alleen Nijmegen gaf behoorlijk veel verzet en het duurde dan ook langer voordat de stad zich overgaf.
(Bron: Frans Hermans e.a 1999: Historische stedenatlas van Nederland deel 6; Venlo ISBN 90-407-1992-6)
Verstuur reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.