Ben Verdellen (Venray, 25 januari 1947) is een Venlose zanger en componist.

Biografie

Al vroeg bleek Verdellen heel muzikaal te zijn. Hij zong in het koor van de Blerickse Sint-Lambertuskerk en bij de Maaszengers en speelde bij de Blerickse Harmonie Sint-Caecilia en de Wortelegaejers. Ook formeerde hij samen met een vriend de popband The Flyers.

De Vrijbuiters

In 1969 ontstond uit de Wortelegaejers het dansorkest De Vrijbuiters, dat eerst vooral nummers uit de hitparade vertolkte. De ommekeer kwam in 1980 toen de groep Limburgse liedjes ging spelen. Met De Vrijbuiters boekte Verdellen grote successen. Van de drie elpees die ze maakten, werden vele duizenden exemplaren verkocht. Optredens van de groep waren bijna altijd uitverkocht.

Solo

In 1985 stopten De Vrijbuiters en ging Ben Verdellen alleen verder. Dat resulteerde onder meer in de samen met Lottie Boermans gemaakte elpee Allotria. In 1991 leek voor Verdellen de grote doorbraak te komen met de solo-cd Mien Jeug. Deze sloeg enorm aan, net als de Nederlandse en Duitse versie die ervan op de markt werden gebracht. Voor de zanger brak een drukke tijd aan met veel optredens, zelfs voor de televisie. Doordat de productiemaatschappij Rose Productions en CNR, de firma die voor de distributie zou zorgen, failliet gingen, kon Ben Verdellen echter niet de vruchten plukken van Mien Jeug. Door deze ervaring gelouterd, begon hij in 1993 met zijn eigen productiemaatschappij: Ben Verdellen Productions. Deze bracht eind oktober 1993 de cd Van Herte op de markt. Op deze cd wordt de zanger muzikaal begeleid door zijn vroegere kompanen van De Vrijbuiters. Een succes was ook de cd-single Hoeëgwater, die ter ondersteuning van de inzamelactie voor de slachtoffers van de watersnood eind 1993 in Limburg werd uitgebracht. Er werden 8000 exemplaren van de cd verkocht, wat een opbrengst voor het rampenfonds van 50.000 gulden betekende. Hij schreef honderden liedjes, teksten voor de Blerickse en Venlose revue en vormde van 1980 tot 1994 samen met Wiel Aerts het komisch duo Paeper en Zalt.

In 2010 gaf Verdellen een eenmalig benefietconcert in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. De opbrengst van dit concert ging naar een stichting die verschillende schoolprojecten ondersteunt in onder andere Tanzania.

Discografie

  • 1989 – Allotria (met Lottie Boermans)
  • 1991 – Mien Jeug
  • 1992 – Mijn Jeugd (Nederlandstalig)
  • 1992 – Meine Jugend (Duitstalig)
  • 1993 – Van Herte
  • 1994 – Oèt ut Laeve
  • 1997 – 2 kièr 7
  • 1999 – Kersmis òet Limburg
  • 2005 – 40 jaor Ben Verdellen
  • 2009 – Luuster Ens

(Bron: Streektaalzang.nl)

Geef een reactie