De Bleykerstoren was een van de vijfentwintig verdedigingstorens in de vestingwerken van Venlo.

Veel over de herkomst van de naam is niet bekend. Vermoedelijk gaat het om de verwijzing naar een blekerij, maar onduidelijk is waar die gelegen moet hebben. Wel kan geconstateerd worden, dat het gebied buiten de stadsmuur een open veld was, met slechts één hofstede.

De toren moet gezocht worden in de stadsmuur ten oosten van de stad. Op de noordoostelijke hoek bevond zich de Edelmanstoren, terwijl ten zuiden van de Bleykerstoren de Picardietoren stond. Aan de buitenzijde van de muur bevond zich verder de halve maan Op den Bleyberg, wat aangeeft dat het terrein buiten de stadsmuur in oostelijke richting in hoogte opliep.

Tussen 1715 en 1720 werd op de noordoostpunt Fort Beerendonck gebouwd. Rond 1739 volgde de bouw van Enveloppe Van der Duyn.

Aangezien er weinig over de toren is overgeleverd, is tot op heden niet bekend waartoe de Bleykerstoren heeft gediend. Wel is bekend dat tussen 1867 en 1872 de vestingwerken van de stad, per Koninklijk Besluit van Willem III der Nederlanden, werden gesloopt.

 

(Bronnen: Frans Hermans; Historische stedenatlas van Nederland deel 6: Venlo, Gemeentearchief Venlo)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.