Hagerhof4Boerderij Hagerhof is een oude boerderij in de wijk Hagerhof.

Er bestaat in ieder geval een boerderij Hagerhof sinds 1472. In dat jaar komt het klooster Maria Weide middels een akte van verdeling in de nalatenschap van Johan van Polle en Margriet van Wijlre in het bezit van een in die tijd Hof ingen Haeghe of Huis op Wijlre geheten boerderij.

In 1850 wordt als ontsluitingsweg van de boerderij de Natteweg genoemd. Later wordt de boerderij via een monumentale laan ontsloten vanaf de Tegelseweg, een zogeheten Napoleonsweg. In 1876 vindt een deling van de erfenis plaats onder de kinderen van ene Pieter Josef Berger, waaronder enige landerijen, pakhuizen en boerderijen. Daarbij wordt onder andere ook de Hagerhof te Venlo genoemd.

In de jaren 60 heeft een familie Van Dijk op de boerderij gewoond, waarvan de pater familias schillenboer was, die met een hondenkar langs de deuren ging om plantaardig afval te verzamelen voor de boerderij.

In 1982 wordt de boerderij veranderd in een kinderboerderij, waar kinderen spelenderwijs het leven op en rond de boerderij leren kennen. Deze instelling valt tegenwoordig onder het welzijnswerk, richting educatieve doelstellingen.

De boerderij is oorspronkelijk ook de naamgever van de omliggende wijk, evenals een straat: Hagerhofweg.

Status: in gebruik

Geef een reactie