Café De Klep
Café De Klep is een café in het binnenstadskwadrant Kloosterkwartier , aan het Keizerstraatje. Het betreft een nieuw gebouwd pand op een plek waar voorheen eveneens een café heeft gelegen.
Voorgeschiedenis
In 1995 begon eigenaar Louis Klaassens als amateurbrouwer met het brouwen van eigen bieren, waarbij hij een voorkeur kreeg voor speciaalbieren en met name de Abdij- en Trappistenbieren. Daarbij heeft hij een licht voorkeur voor tripels. Nadat hij contact heeft gezocht met de maker van het beeldje, kreeg hij toestemming om het beeldmerk te gebruiken voor zijn bier en ontwierp zelf het logo. Met dit bier wil hij de historie laten herleven in de Venlose binnenstad waar ooit een tiental brouwerijen hebben gelegen. In 2009 begonnen de gesprekken met de toenmalige eigenaar van het pand, met de bedoeling om twee jaar later de brouwerij annex café officieel te openen, maar hij kreeg een paar tegenslagen te verwerken. Zo liep de herbouw van het pand niet geheel volgens planning: door tegenvallers in de ontwikkel- en uitvoeringsfase van de herbouw heeft het een jaar langer geduurd dan gepland. Uiteindelijk kon hij in september 2012 zijn café openen en het door hem gekoesterde bier gaan verkopen. Uiteindelijk besloot hij om het bier te laten brouwen bij brouwerij De Fontein in Stein.
Het café
Het idee voor café De Klep ontstond rond 1995 toen de bedenker van het bier werkte in de voorloper van het café aan In 2004 begon hij echter eerst in de café de Roeëje Lieuw. Enkele jaren later begon de nieuwe eigenaar, woningcorporatie Woonwenz, met het opknappen van de straat. Hierop zocht Klaassens contact met Woonwenz en samen ontwikkelden zij het plan om het pand te herbouwen, waarbij uitdrukkelijk plaats moest zijn om zelf bieren te ontwikkelen. In de gevel van het pand is een hoefijzer ingemetseld, dat het paard van Napoleon Bonaparte volgens overleveringen verloor toen deze door het straatje reed om de menigte op de Parade te ontwijken.
De naam verwijst naar de Venlose bijnaam voor een glas bier. Oorspronkelijk stamt deze bijnaam af van een stenen kruik met deksel waaruit vroeger bier werd gedronken. Nadat deze kruiken werden vervangen door glazen bleef deze naam in gebruik in Venlo. Daarnaast is kleppen in het Venloos een synoniem voor kletsen. Tegenover het cafépand ligt een terras in de kloostertuin van Dominicanenklooster Mariaweide, welk is afgezet met een hekwerk waarop verschillende typisch Venlose kopjes prijken.
In het café worden vele speciaalbieren geschonken, maar het meest bijzondere is wel het eigen bier: Venloos Paeterke. Dit bier wordt geschonken in twee varianten, Venloos Paeterke Döbbel en Venloos Paeterke Triepel.
Verstuur reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.