Café de Vergulde Gaper

Café de Vergulde Gaper is een monumentaal pand aan in de binnenstad van Venlo.

 

Het pand bevindt zich in de zuidwand van de Markt, tegenover het laat-16e eeuwse Stadhuis van Venlo. Deze Markt is het snijpunt van vier kwadranten: Klein Italië in het zuidwesten, Q4 in het noordwesten, Rosariumbuurt in het noordoosten en het Kloosterkwartier in het zuidoosten. Statistisch gezien hoort het pand dus tot het eerste kwadrant.

 

Het huidige pand staat er pas sinds 1911. Daarvoor stond op dezelfde plaats een middeleeuws pand, dat vermoedelijk een koopmanshuis is geweest. Deze conclusie wordt door de gemeentelijke archivarissen getrokken naar aanleiding van de grote, hoge opslagkelder in mergelsteen en baksteen. In 1911 werd dat pand dus tot op het maaiveld afgebroken en een nieuw pand in rationallistische stijl opgetrokken, in opdracht van de Nieuwe Venlosche Courant. In 1948 was in het pand een apotheek gevestigd. Hier komt dan ook de naam van het pand vandaan, aangezien een gaper vanaf de 17e eeuw model stond voor een apotheek. In 1998 werd de begane grond veranderd in een café. Ook de kelder is in gebruik als horecabestemming. De eerste etage doet dienst als kantoorruimte; de twee bovenste verdiepingen worden niet (meer) gebruikt, maar deden ooit dienst als woonruimte.

 

De voorgevel is uitgevoerd in rode baksteen in kruisverband, afgewisseld met grijze natuurstenen banden en asymmetrisch van opzet. Het linker gedeelte, dat symmetrisch van opzet is, is voorzien een topgevel met pinakels. Op de tweede verdieping bevindt zich een terugliggend halfrond balkon in het linkergedeelte.

 

De middeleeuwse kelder bestaat uit een grote voorkelder en een kleine achterkelder, gescheiden door een bakstenen muur met een doorgang. De voorkelder heeft een tongewelf richting de voorgevel; het tongewelf van de achterkelder ligt hier haaks op. Het muurwerk is grotendeels van mergelsteen, de gewelven van baksteen. In de westmuur loopt een stenen wenteltrap naar de begane grond. In de kelder bevinden zich een aantal kaarsnissen.

 

De begane grond is ingericht als open caféruimte, met historiserende lambriseringen en inrichting, die weliswaar recentelijk zijn aangebracht, maar een indruk geven van het begin van de 20e eeuw. Het café grenst aan de achterzijde aan een ander café, van dezelfde eigenaar, aan de Houtstraat, waarmee het dan ook verbonden is via een gang. Vanaf deze gang loopt ook weer een stenen wenteltrap naar de kelder.

 

De eerste verdieping heeft aan de oostzijde van de voorgevel tot de achtergevel twee salonkamers, aaneengesloten met een schuifdeur. Beide kamers hebben een schouw in traditionele stijl. De achterkamer is in gebruik geweest als keuken. De keukenkastjes uit de vroege 20e eeuw zijn nog aanwezig.

 

De tweede verdieping heeft dezelfde indeling als de eerste, al zijn de twee kamers aan de oostzijde niet onderling verbonden. Beide hebben muurkasten en de voorkamer heeft toegang tot het kleine balkon in de voorgevel.

 

De derde verdieping ligt direct onder het platte dak en heeft een daklicht boven de trap. Met uitzondering van een tussenkamer/kast aan de oostzijde en een extra muurkast aan de noordzijde, komt de indeling grotendeels overeen met de twee onderliggende verdiepingen.

 

Status: gemeentelijk monument

Dit bericht is geplaatst in Cafe-Restaurants met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *