Canoy-Herfkens was een steenfabriek in  Tegelen.

De fabriek begon in 1880 met het vervaardigen van plavuizen, maar maakte vanaf 1900 ook bakstenen. Deze bakstenen, vervaardigd uit zogenaamd tichelleem, werden gebruikt voor het vervaardigen van schoorstenen, die door het hele land geleverd werden, onder andere aan Hoogovens, Philips, Heineken en Wilton-Fijenoord. Canoy-Herfkens was lange tijd marktleider op het gebied van de fabrieksschoorsteenbouw.

In 1881 bouwde de fabriek een ringoven, de eerste in de regio (in diverse publicaties wordt vermeld dat het zelfs de eerste van Nederland zou zijn, maar in 1869 was er al een ringoven in Heeswijk) en in 1893 kreeg de fabriek toestemming voor de aanleg van een 900 mm smalspoor voor de aanvoer van grondstoffen.

In 1986 werd de fabriek gesloten. Heden rest van de gebouwen alleen nog de 33 meter hoge, uit 1895 stammende schoorsteen, een rijksmonument. Vooral de cultuurhistorische waarde is daarbij van belang, omdat het een van de oudste nog bewaard gebleven industriële schoorstenen betreft die nagenoeg intact is gebleven.

Schoorsteen van de baksteenfabriek Canoy-Herfkens
Advertentie van de fabriek in de vroege 20e eeuw

Aanlegsteiger Canoy-Herfskens Bron: FacebookStatus: Rijksmonument

Geef een reactie