Chantal Janzen (Tegelen, 15 februari 1979) is een Nederlandse actrice, musicalster en presentatrice.

Achtergrond

Chantal Janzen studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze kreeg les in klassieke dans, moderne dans, jazzdans, acteren, spel en zang, tap en musicalrepertoire. Ze speelde onder andere in de musicals Crazy For You, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?, Saturday Night Fever, 42nd Street, Beauty and the Beast, Tarzan, Petticoat, Wicked en Hij Gelooft in Mij. Verder trad ze als soliste op in Musicals in Ahoy (2002 en 2004).

Op televisie speelde ze gastrollen in Baantjer, Intensive Care, De Band, Meiden van De Wit en Kinderen Geen Bezwaar. Ook presenteerde ze samen met Carlo Boszhard het televisieprogramma Staatsloterij Live en samen met Martijn Krabbé Idols. Janzen was ook op het witte doek te zien. Ze speelde in de films: Fighting Fish, De Dominee, Feestje, Deuce Bigalow II, Volle Maan, Alles is Liefde, Kicks, Het Geheim en de telefilm Loverboy. In december 2002 verscheen haar cd-single Achter De Sterren, de titelsong van de speelfilm Science Fiction.

Chantal Janzen kreeg de John Kraaijkamp Musical Award 2002 voor Aanstormend Talent voor haar hoofdrol in Saturday Night Fever en de Soetelieve Beurs voor Aanstormend Musical Talent. Ook ontving ze een Musical Award in 2005 voor Beste Vrouwelijke Bijrol in Crazy For You. Ze was genomineerd voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol 2006 voor Beauty and the Beast en in 2007 voor haar rol Jane in de musical Tarzan. Stage Holding bood haar de kans om in het seizoen 2008/2009 in Boeing Boeing te spelen naast Jon van Eerd. Op 19 mei 2008 werd bekend dat Janzen deze rol niet zou spelen. Ze zou de rol van Jane in de productie Tarzan blijven spelen. De rol die Janzen in Boeing Boeing zou spelen werd overgenomen door Lone van Roosendaal. In verband met haar zwangerschap legde ze de rol van Jane van september 2008 tot april 2009 neer, en werd tijdelijk vervangen door Bente van den Brand. De laatste voorstelling van Tarzan in Nederland vond plaats op 24 mei 2009. Ook speelde ze in de Disney Musical Sing-Along. In 2010 was Janzen te zien in de Nederlandse speciaal voor haar geschreven musical Petticoat. In theaterseizoen 2011/2012 speelde zij de rol van Glinda, de Goede heks van het Noorden, in de musical Wicked. Met het vertolken van deze rol is zij vroegtijdig gestopt in verband met de repetities van de musical Hij Gelooft in Mij, waarin ze Rachel Hazes speelt.

In 2011 beëindigde Chantal Janzen haar contract bij de AVRO en tekende ze bij RTL 4: “Als ik voor de vierde keer de grote gala’s (zoals de Televizierring, red.) zou presenteren, loop je het risico dat het een trucje wordt. Ik ben benieuwd wat er nog meer te doen is.”

Chantal Janzens voorbeelden zijn Stanley Burleson, Simone Kleinsma, Paul de Leeuw, Huub Stapel en Jon van Eerd.

Bron: Wikipedia

Geef een reactie