Nu aan het laden
×

City Theater

City Theater

City Theater aan de Vleesstraat Bron: Oude ansichtkaart

Het voormalige City Theater aan de Vleesstraat, in het centrum van Venlo, was in 1907 de eerste bioscoop van Venlo onder de naam Kinematograaph. Het is zelfs de oudste werkende bioscoop van heel Nederland geweest.

Venlo kende aan het begin van de 20e eeuw vele bioscopen, waarvan het City Theater er dus een was. In de hoogtijdagen van de film telde de stad zelfs vijf aparte bioscopen, met elk meerdere zalen. In 1933-1934 heerste in de stad zelfs een heuse bioscoopoorlog. Er bestond een bioscoopbond, die regels maakte waaraan de bioscopen gehoor moesten geven. Als gevolg hiervan moesten de meeste bioscopen uiteindelijk hun deuren sluiten. Van deze bioscopen heeft alleen de City zich tot in de jaren negentig kunnen handhaven.

Na sluiting is het pand enkele jaren in gebruik geweest als theaterzaal waar live-opvoeringen van kleine theaterstukken werden gehouden. Ook werd er in die jaren regelmatig een dinnershow gegeven.

Het pand is ontworpen door de architect P. Leusen volgens het Jugendstil-principe en werd in 1907 in gebruik genomen. Het heeft een strakke voorgevel, met uitstekend haaks reclamefront. Via een vaste trap is zowel de bioscoopzaal zelf als een inpandig café aan de straatzijde op de eerste verdieping bereikbaar.

Status: gemeentelijk monument

You cannot copy content of this page