Nu aan het laden
×

Collegium Marianum

Collegium Marianum

Collegium Marianum Bron: Facebook

Scholengemeenschap voor havo, atheneum en gymnasium. De school werd door de Zusters Ursulinen van de Romeinse Unie in 1936 gesticht. Ze was gehuisvest in het klooster van de Ursulinen aan de Kaldenkerkerweg en bestemd voor katholieke meisjes die hoger onderwijs wilden volgen. Op 15 september 1936 opende de middelbare meisjesschool (mms) officieel haar deuren. Het Marianum, begonnen met zeven leerlingen, kwam al snel in trek. In 1947 werd de school uitgebreid met een meisjes-gymnasium, zodat ze zich voortaan een Rooms Katholiek Lyceum voor Meisjes mocht noemen. Aan de school was tevens een pensionaat voor katholieke meisjes verbonden.

Twintig jaar later, bij de invoering van de mammoetwet, werd de gymnasium-afdeling omgezet in een gymnasium nieuwe stijl en werd de middelbare meisjes school veranderd in een havo-afdeling. Bovendien werden er vanaf dat jaar jongens toegelaten. In 1970 kreeg het Marianum ook nog een atheneum-afdeling. Het leerlingenaantal was intussen zo drastisch gestegen (tot 900), dat er in het oude gebouw geen plaats meer voor allen was.

Noodlokalen brachten uitkomst tot de nieuwbouw aan de Casinoweg op 11 oktober 1971 kon worden geopend. Op 1 januari 1972 kwam met het vertrek van rectrix zuster Enrico Perry een eind aan de directe betrokkenheid van de zusters Ursulinen bij de school, inmiddels Collegium Marianum Venlo geheten. In 1985 vertrokken de zusters helemaal uit Venlo.

Eind jaren 90 is het Collegium Marianum gefuseerd met het Sint-Thomascollege en zijn ze verder gegaan onder de naam Valuas College aan de hogeweg. Het oude Collegium Marianum werd gesloopt en tot op de dag van vandaag ligt het terrein waar velen hun middelbare schooltijd doorgebracht en goede herinneringen aan hebben braak.

You cannot copy content of this page