De Coonenhof, of Conenhof, is een boerderij in de buurtschap Hasselt in Velden.

Op 24 en 25 juli 1871 vindt aan de Grote Markt in Venlo een openbare verkoop plaats van Kasteel Arcen met alle bijbehorende bezittingen. Daartoe behoort op dat moment ook de bouwhoeve Koenenhof, bestaande uit een huis, een schuur, stallen, tuin, bouw- en weiland, hooiland en een schaapsweide. De totale oppervlakte van dit bezit beslaat een oppervlakte van ruim 15 hectare. Het geheel wordt verkocht voor 14000 gulden aan een Veldense boer. Al in de 18e eeuw behoort het perceel tot het grondbezit van het kasteel, maar in die tijd nog aan de oostelijke zijde van de weg op een laaggelegen terrein. Vanwege de jaarlijkse overstromingen van de Maas wordt de boerderij afgebroken en op een boven het maaiveld uitstekende terp opnieuw opgebouwd. De stenen die hiervoor worden gebruikt, worden ter plekke gebakken in een kleine veldbrandoven, waarvan de restanten bij graafwerkzaamheden zijn teruggevonden.

Op de Tranchotkaart van 1813 staat de nieuwe boerderij nog niet ingetekend. De Grote Historische Provincie Atlas uit 1837 toont op kaart 34 toont de Coonenhof echter wel op de huidige plaats.

Bij de herbouw in de 19e eeuw is besloten om de boerderij te bouwen als carréboerderij, waarbij het woongedeelte in de zuidelijke vleugel werd gerealiseerd. De oogstschuren, veestallen en werkplaatsen vormen de westelijke en oostelijke vleugel. In 1871 wordt het woongedeelte door de nieuwe koper verbouwd. In de voorgevel boven de centraal gelegen ingang wordt een klokgeveltje gerealiseerd, waarbij het dak wordt verhoogd. De westelijke stallen worden lager aangezet, terwijl de oostvleugel authentiek blijft. Rond 1900 wordt door een nieuwe bewoner de noordvleugel ingericht als wagenschuur en paardenstalling. In de Tweede Wereldoorlog brandt de noordelijke vleugel af en de zuidelijke vleugel met woongedeelte lijdt zware schade. Na de oorlog wordt de schade hersteld en de woonvleugel met dubbele erkers wordt uitgebreid. Volgens verhalen heeft de boer voor de herinrichting van het interieur gebruik gemaakt van het eikenhout dat afkomstig is van een in de Maas gezonken schip. Zeker is dat de Venlose architect Piet Leusen een ontwerp heeft gemaakt voor de hal en het trappenhuis, waarbij veel florale elementen in het eikenhout is toegepast.

In de jaren 80 wordt met name de westvleugel door nieuwe bewoners ingericht voor varkensfokkerij, maar deze verdwijnt na enkele jaren weer. In 1992 wordt de boerderij aangekocht door een Venlose tandartsenfamilie die er paarden gaat fokken. De boerderij verkeert op dat moment in vervallen staat, maar wordt in eigen beheer volledig gerestaureerd. De woonkamer wordt verlengd, waarbij het verlengde gedeelte wordt ingericht als bibliotheek. Een gedeelte van de stal wordt getransformeerd tot leefkeuken, waarbij de originele hoge schouw bewaard is gebleven. Op de verdieping bevinden zich de slaapkamers en een badkamer. De voormalige knechtenkamer boven de voormalige stal, die een eigen opgang had, is veranderd in een logeerkamer. Bij de renovatie zijn deuren, vensters, plafonds en een oude staldeur in het interieur bewaard gebleven.

De zuidelijke vleugel is opgespannen tussen twee topgevels, waarbij het is opgesplitst in twee gedeelten: het woongedeelte met de centrale ingang onder een klokgevel met uitgebouwde erkers en een lager aangekapte schuur met eigen ingang en vier ramen. De topgevel aan westzijde geeft toegang tot een terras en op de verdieping een balkon. De grote schuur in de oostvleugel is authentiek uit het begin van de 19e eeuw en is opgebouwd uit twee delen: de kopgevel van het aangrenzende woongedeelte waarop de naam Conenhof prijkt waarin zich de schuur bevindt met twee ronde toegangspoorten en twee kleinere deuren, en een aangebouwde houten wagenloods. De westelijke vleugel wrodt gebruikt voor opslag en stalling. Op de verdieping zijn hooizolder en oogstluik nog origineel. De noordvleugel met ronde toegangspoort is ingericht als garage en paardenstal. Op de binnenplaats zijn het bakhuis en aanbouwen vervangen door een nieuw gebouwd atelier.

Status: bestaand object

Geef een reactie