Nu aan het laden
×

De Flarussen

De Flarussen

De Flarussen was een sociëteit en revuegezelschap. Het werd op 3 maart 1916 opgericht in café Sijmons. De oprichters waren H. van Alem, A. in ‘t Zand, H. Bouman, L. Houben en Peter Hubert Sijmons.

De sociëteit had als doel ‘het gezellig leven te bevorderen door het geven van concerten, bals, wedstrijden etc.’
In 1923 begonnen ze met het opvoeren van de eerste revue, getiteld ‘Blerick in 1923. Dit was zo’n succes dat het een jaarlijks terugkerend evenement werd.
Hierna kwamen de operettes, enkele bekendere hiervan zijn ‘De vergulde nachtegaal’ en ‘De blinde nachtegaal’. Venlonaar Sef Cornet zorgde voor het grootste succes met de operette ‘Baerke geit op reis’.
Tijdens de tweede wereldoorlog kwam een einde aan deze succesvolle uitvoeringen doordat de sociëteit zich niet wilde aansluiten bij de Duitse Cultuur Kamer.

Limburger Koerier 14-01-1928

Enkele jaren na de tweede wereldoorlog, in 1947, werden er weer nieuwe activiteiten georganiseerd. Ditmaal kwam het succes door het duo Louis Verheijden en Sjeng Vincken die onder de namen ‘Klets en Zwets’ voor vertier zorgden.
De revues waren ook nog steeds erg populair, maar daar kwam in 1974 een einde aan. De opkomst van de televisie en de vergrijzing onder de leden zorgden ervoor dat ze zich genoodzaakt zagen te stoppen.

In 2010 is er een nieuw gezelschap opgericht onder dezelfde naam door Willem Gerats, John Janssen en Joep Dückers. Deze nieuwe flarussen brengen sindsdien elk jaar een revue uit. Voor meer informatie over deze sociëteit klik hier.

Bron: Blerickclopedie

You cannot copy content of this page