Nu aan het laden
×

De Knoepert

De Knoepert

De Vleugelflat in de Blerickse wijk Anakamp kreeg al vrij snel de bijnaam de Knoepert. Knoepert betekent letterlijk groots, joekel, enorm.

 

Het ontwerp voor dit gebouw kwam van Architectenbureau G.J.W. Snelder. Het bouwen van de Knoepert heeft enkele jaren in beslag genomen, bouwstart was in 1972 en in 1974 werd het gebouw opgeleverd. Met een hoogte van ruim 51 meter was het jarenlang een beeldbepalend gebouw in Blerick. Maar het gebouw was niet alleen hoog, het besloeg ook een flink oppervlak. Onder het gebouw door liep een doorgaande weg en rondom waren de parkeerplaatsen. Want met maar liefst 17 verdiepingen en 500 appartementen herbergde het gebouw vele inwoners van Blerick.

 

Al snel begon de ellende voor de wijk aAnakamp. Was het eerst een statussymbool voor de stad, al snel verloederde het gebouw. Vanaf 1983 stond zelfs meer als de helft van de appartementen leeg! Hangvolk hield zich op rondom de tunnel onder het gebouw door, junks en dealers maakten gebruik van de vele donkere plekken en hoekjes. Ook werden er allochtonen in  de Knoepert gehuisvest. En benamen veel mensen zich van het leven door van de Knoepert te springen. Mensen voelden zich onveilig in de buurt van de Knoepert en gingen de buurt mijden.  Uiteindelijk in 1999 was het zover, de Knoepert ging tegen de vlakte!

 

Hieronder een fotoimpressie van het neerhalen van de Knoepert uit de collectie van C. Brouwers:

 

You cannot copy content of this page