De Loohof  is een voormalig politiebureau, nu wooncomplex, in de Venlose binnenstad dat van gemeentewege monumentale bescherming geniet.

Vermoedelijk refereert de naam Loohof aan een boomgaard die onderdeel zou zijn geweest van de Prinsenhof, waarvan Aartshertog Albert een deel van zijn grondbezit had afgestaan aan de Minderbroeders om er een klooster te bouwen. Van dit klooster is overigens alleen nog de kerk over, waarin nu de Jongerenkerk is gevestigd.

Een andere, bijna identieke uitleg is, dat het Hof, dat aan het eind van de dertiende eeuw is gebouwd, omgeven was door een bos. Dit hof stamt dus uit de tijd dat Venlo nog niet omgeven was door haar vestingwerken. Het eerste gedeelte van de benaming komt ook hier dus voort uit de aanwezigheid van bomen.

Een derde these is, dat in de buurt van het hof een schoenmakersgilde zou hebben gelegen. Om schoenen te maken was leer nodig, wat gelooid werd alvorens verwerkt tot schoen. Dit wordt momenteel algemeen als uitleg gebruikt door de gemeentelijk geschiedkundigen, hoewel niet duidelijk de locatie van dit gilde kan worden aangewezen. Ook is het onderlinge verband ietwat vergezocht. De locatie van het looiersgilde was, volgens de website van dbNl, aan de Grote Kerkstraat 18 uit 1650. Hierbij valt wel op te merken dat de gevelsteen die dit aanduidt mogelijk verplaatst is.

Het complex werd in 1850 gebouwd als kantorenpand in de stijl van de Amsterdamse School met reminiscentie aan Hendrik Berlage. Het gebouw kent een centrale toreningang met een vleugel aan westzijde en een vleugel aan noordzijde, geheel opgetrokken uit baksteen. In 1927 werd het verbouwd tot nieuw onderkomen voor het steeds verder uitbreidende politiekorps in Venlo, dat tot dat jaar het stadhuis als uitvalsbasis gebruikte.

In 1982 werd het pand gemeentelijk monument. Het complex is verbouwd in een periode dat er in de omgeving een nieuwe wijk ontstond. Deze wijk, de Rosariumbuurt, verrees tussen 1915 en 1940 op het vrijgekomen terrein van de voormalige Huzarenkarerne en de aangrenzende vestingwerken. De oorspronkelijke bouw van de Loohof vond echter al plaats voordat de vestingwerken werden afgebroken.

De Loohof Bron: Wikipedia

 

Status: gemeentelijk monument

Geef een reactie