Café De Paerdskoel is een monumentaal pand in Blerick. Het pand is onderdeel van een complex, waarvan het oude raadhuis het meest in het oog springende gedeelte is.

 

In de Middeleeuwen lag hier een weiland waar de paarden, die werden gebruikt voor het trekken van schepen, konden grazen. Vandaar de naam Paerdskoel (paerd is dialect voor paard, en in de Middeleeuwen lag hier op de helling een kuil, wat in het dialect koel wordt).

 

Er zijn resten gevonden die dateren uit het begin van de 19e eeuw, maar het pand werd in 1903 grondig verbouwd. In de begintijd stond de Paerdskoel bekend als herberg, en is tot op heden vrijwel constant in die hoedanigheid in gebruik geweest. In 1919 begon de toenmalige eigenaar er ook een logement, en in 1922 werd er tevens een stokerij en bijbehorende slijterij in gevestigd. In 1977 werd het interieur in originele staat teruggebracht. Tegenwoordig heet het geen herberg meer, maar café.

 

Kenmerkend voor het pand is de gevel in neorenaissance-stijl met jugendstil-elementen. Het dak is een zogenaamd mansardedak.

 

Café De Paerdskoel in 2010. Foto Peter Keijsers
Status: gemeentelijk monument.

Geef een reactie