De Staay

De Staay

De Staay Bron: Facebook

De Staay was vanaf de 16e eeuw een boerderij annex veerhuis aan de Maas, bij het 17e-eeuwse Fort Sint-Michiel.

Vermoedelijk is de benaming voor het veerhuis afkomstig uit het Latijn en dateert deze van het begin van de Christelijke jaartelling. De Romeinen hadden op de westoever van de Maas een legerplaats, Blariacum genaamd. Op de westoever lag, ter hoogte van het huidige Venlo, een kleine nederzetting, vermoedelijk Sablones geheten. Vanuit Blariacum en een veerpont liep een weg naar het oosten. Waar deze weg de Maas kruiste was een statio, wat Latijn is voor wachthuis. Door verscheidene veranderingen in de taal werd de statio langzaam verbasterd tot de Staay.

In de 16e eeuw werd er op de plaats van de inmiddels vervallen Staay een boerderij gebouwd. Toen het Fort Sint-Michiel werd gebouwd in de jaren veertig van de 17e eeuw, kreeg de plek haar oude functie weer terug. In 1812 besloot Napoleon Bonaparte bij keizerlijk decreet, dat het veerhuis niet meer tot het grondgebied van Maasbree zou behoren, maar tot de stad Venlo.

De Staay Bron: Facebook

Het veerhuis bleef in functie tot het jaar 1866, terwijl de boerderijfunctie tot 1936 bleef bestaan. In 1929 brandden de stallen en de schuur af, maar werden nog wel opnieuw opgebouwd. In de Tweede Wereldoorlog raakte de Staay zodanig in verval dat men besloot de boerderij af te breken.

(Bronnen: Frans Hermans: Historische stedenatlas van Nederland deel 6; Venlo, gemeentearchief Venlo)

Dit bericht is geplaatst in verdedigingswerken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *