Nu aan het laden
×

De Zonnegaard

De Zonnegaard

De Zonnegaard is een monumentale villa aan de Venloseweg in Tegelen.

De villa is gelegen aan de Venloseweg, aan de noordzijde van de kern, en is tegelijk met de iets verderop richting de Tegelse kern gelegen villa De Lings in 1932 gebouwd in opdracht van Harrie Teeuwen, de broer van Jos Teeuwen. De villa ligt op een terp. Deze kunstmatige verhoging werd aangelegd naar aanleiding van de overstroming van de Maas in 1926.

De gebroeders Teeuwen hebben een belangrijke rol gespeeld in de kleiwarenindustrie van Tegelen. De villa is ontworpen door de in Blerick geboren architect Jacq Grubben en heeft een sterke overeenkomst met De Lings in architectuur en materiaalgebruik. Net als bij De Lings is bij De Zonnegaard rijkelijk gebruik gemaakt van gebakken kleimateriaal, afkomstig uit de fabriek van de gebroeders Teeuwen. De spouwmuren zijn bovendien, als isolatie, voorzien van ongebakken klei. De bouwstijl van beide villa’s is sober traditioneel, wat in de jaren dertig van de 20e eeuw steeds meer voorkwam.

Het interieur wordt gekenmerkt door een barokke vormgeving met veel houtwerk. Het pand bestaat uit drie bouwlagen, waaronder de markante, samengestelde, kap over twee bouwlagen. Het pand is geheel onderkelderd. Aan de achterzijde is dit duidelijk zichtbaar en heeft het een functionele toepassing door de garage-entree op het laagste niveau. In de zuidelijke gevel ligt de monumentale entree. De noordelijke gevel heeft een vrij eenvoudig en symmetrisch uiterlijk. De gevels zijn opgetrokken in gele baksteen. In het pand is veelvuldig eikenhout toegepast, met name op de benedenverdieping.

Vooraanzicht De Zonnegaard, foto Peter Keijsers

 

Status: gemeentelijk monument

You cannot copy content of this page