Nu aan het laden
×

Den Engel

Den Engel

Den Engel is een voormalige herberg in Tegelen.

Rond het midden van de 18e eeuw werd de Tegelse klei als grondstof voor de keramische industrie herontdekt. Als gevolg daarvan werd de destijds internationale postroute tussen Venlo en Roermond steeds drukker. Zowel Venlo als Roermond waren weliswaar in dezelfde handen, maar Tegelen was tot na de Franse Tijd Guliks grondgebied. Vanaf 1817 behoort de plaats pas bij het Koninkrijk der Nederlanden. Op de postroute verschenen in Tegelen relatief veel herbergen en brouwerijen; zo ook Den Engel.

Het monumentale pand is vermoedelijk gebouwd rond 1766, toen de postroute meer centraal door de Tegelse kern kwam te liggen. In ieder geval werd het gebouwd in de tweede helft van de 18e eeuw.

De buitenmuren zijn opgetrokken uit wit geschilderde veldbrandsteen met hardstenen plint met een hardstenen omlijste voordeur. De voorgevel is nagenoeg in originele staat en het geheel is bedekt met een overhangend zadeldak. De zijgevels en achtergevel zijn enkele malen aangepast.

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het pand een bestemming als transportbedrijf en in 1950 volgde een garage dan wel werkplaats aan de achterzijde. Ook werd er in die periode een benzinepomp geplaatst, maar die is intussen verdwenen.

Status: gemeentelijk monument

You cannot copy content of this page