Nu aan het laden
×

Domani

Domani

Domani is een relatief nieuw theater en cultuurpodium in de binnenstad van Venlo, in de voormalige kapel van klooster Mariaweide.

Geschiedenis

De historie van het podium begint in het begin van de vijftiende eeuw. In 1416 werd de kapel in gebruik genomen door de begijnen, die ook een klooster stichtten dat tegenwoordig in gebruik is als Toon Hermanshuis. In 1435 en 1747 werd de kapel aangepast en uitgebreid. In 1798, in de Franse tijd, werd het klooster geconfisqueerd. Toen deze Franse tijd afgelopen was, werd het klooster particulier bezit. Tijdens het interbellum werd de kapel onderverdeeld in twee verdiepingen, waarbij de begane grond werd gebruikt als opslagplaats voor kunstmest en de bovenverdieping als werkplaats.

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het klooster verwoest door bombardementen op de dichtbijgelegen brug over de Maas, en de kapel raakte zwaar beschadigd. Architect Jules Kayser kreeg de leiding over de restauratie die de kapel in oude glorie herstelde.

‘t Paeterke, verwijzing naar de verbondenheid met het dominicanenklooster

Pas in 2005 werd de kapel losgekoppeld van het klooster, dat tot die tijd eigendom was van de Dominicanen. In dat jaar kocht de woningcorporatie Venlo-Blerick het complex van de vertrekkende paters, scheidde klooster en kapel en gaf beiden hun huidige bestemming.

In de jaren zeventig kreeg de kapel de beschermde status van rijksmonument.

Naamgeving

De naam Domani verwijst in het Latijn naar toekomst of morgen. Daarnaast herinnert de naam aan de Dominicanen die tot 2005 in het klooster hebben geleefd.

Cultuurpodium

In 2003 kreeg de Stichting Exploitatie Kapel Mariaweide toestemming van de Dominicanen (die op dat moment officieel nog zeggenschap hadden over het complex) om uitvoeringen van lichte muziek te organiseren.

In 2007 kreeg de kapel officieel haar huidige functie, al hebben de paters nog wel bedongen dat er enkel culturele evenementen mogen worden gehouden die geen afbreuk doen aan het verleden van de kapel. Daarmee heeft de kapel grotendeels invulling gekregen als expositieruimte, danstheater en concertzaal. In 2010 is de kapel voor de eerste keer ook een van de podia geweest tijdens de Nach van ‘t Limburgse Leed, toen singer-songwriter Frans Pollux een intiem concert gaf. Ook wordt op het plein voor de kapel en het klooster sinds 2009 het kunstenaarsfestival Mont Martre Festival gehouden.

In september 2011 werd bekend gemaakt, dat Domani zal gaan samenwerken met Theater de Maaspoort. De kapel zal dienen als podium voor lichte muziek, voornamelijk voor kamerconcerten.

Zie ook de officiële website.

You cannot copy content of this page