Nu aan het laden
×

Drie Kronen

Drie Kronen

De Drie Kronen is een verdwenen boerderij en herberg in Tegelen.

Aan de uiterste noordzijde van de voormalige gemeente Tegelen, bij een brug over de Wylderbeek, wordt in 1706 wordt de boerderij annex herberg gebouwd. De naam van het etablissement verwijst mogelijk naar het tolgeld dat bij het nabijgelegen tolhuis moest worden betaald om gebruik te mogen maken van de doorgaande weg van het Gelderse Venlo naar het Gulikse Tegelen.

In 1880 wordt door Canoy-Herfkens een fabriek opgericht met de naam van de voormalige herberg. Per eigen spoor werd de fabriek vanuit de Wambachgroeve beleverd, evenals via de aan de achterzijde liggende Maas. In de jaren 70 van de 20e eeuw wordt de fabriek gesloten en wordt in het boerderijpand, dat dan nog steeds bestaat, een café gevestigd.

Tegen het einde van de 20e eeuw wordt het pand gesloopt om plaats te maken voor de Zuiderbrug over de Maas en de A73. In 2011 wordt besloten, om de geschiedenis van de voormalige herberg toch een plek te geven in de openbare ruimte, door een kunstwerk te plaatsen. Dit kunstwerk bestaat uit drie gekroonde figuren, die elk een gedeelte van de slagboom bij het tolhuis vasthouden.

Status: verdwenen

You cannot copy content of this page