Nu aan het laden
×

Edelmanstoren

Edelmanstoren

De Edelmanstoren was een van de vijfentwintig verdedigingstorens in de vestingwerken van Venlo.

De herkomst van de naam heeft vermoedelijk te maken met een logement dat zich in de directe nabijheid van de toren bevond. Daar verbleven de edelen die in het gevolg van onder andere de hertog van Gelre, en later de Prins van Oranje, meereisden. Volgens de Historische Stedenatlas van Frans Hermans was aan de tegenwoordige Loohofstraat een deftig logement gevestigd. Ook de hertog heeft daar vaker zijn intrek genomen, vooral als de Prinsenhof aan renovatie toe was.

Terwijl de Prinsenhof bij de kerk lag, met de Fellenoordtoren daarop uitkijkend, bevond de Edelmanstoren zich in het verlengde daarvan, op het snijpunt met de Enveloppe Van der Duyn. Aan de buitenzijde van de stadsmuur, op de gehele noordoostelijke punt, werd later Fort Beerendonck gebouwd. Ten zuiden van de Edelmanstoren in de enveloppe bevond zich de Bleykerstoren.

De Edelmanstoren was een zogenaamde weertoren. Vooral in de tijd dat het Fort Beerendonck nog niet bestond had deze toren een drietal vuurmonden om het oostelijke gedeelte van de stad te verdedigen.

 

(Bronnen: Frans hermans: Historische stedenatlas van Nederland deel 6: Venlo, Gemeentearchief Venlo)

You cannot copy content of this page