Nu aan het laden
×

Egerboshof

Egerboshof

De Egerboshof (soms ook eenvoudigweg Egerbos(ch) genoemd) is een verdwenen boerderij in Blerick.

 

Tot ca. 1800 heette de hoeve Egelbos. Waarschijnlijk is de naam dus afkomstig van het gegeven dat hier tot die tijd een bos was, waar veel egels te vinden waren.

 

De boerderij bestond in ieder geval al voor 1562, toen de Venlose burgemeester Dederick van Beringen overleed en de in zijn bezit zijnde boerderij overging op zijn dochter, die in eerste instantie was getrouwd met Johan Schenk van Nijdeggen tot Hillenraedt en later met Johan van Blittersdorf. Deze laatste verkocht de boerderij in 1592 weer aan de familie Van Hasselholt, genaamd Stockhem. Ruim tachtig jaar later werd de hoeve Egelbos wederom verkocht, ditmaal aan Johan Adriaan Romer (zijn familie bezat overigens ook het Romerhuis), maar deze verkocht de hoeve weer in 1722 aan Frans Gerard Ruys. Tegen het einde van de achttiende eeuw kwam de boerderij in bezit van een Blerickse familie, genaamd Lenders. Nazaten van deze familile stelden na de Tweede Wereldoorlog, tussen 1945 en 1953 de naastgelegen schuur beschikbaar als noodkerk voor de parochie uit de Boekend.

 

In 1975 werd nabij het Blariacumcollege aan de Drie Decembersingel een nieuwe sporthal in gebruik genomen. In 1988 volgde een tweede hal, geschakeld aan de eerste. Deze twee hallen worden respectievelijk Egerbos I en II genoemd.

 

Status: verdwenen

You cannot copy content of this page