Nu aan het laden
×

Engerhof

Engerhof

De Engerhof is een verdwenen boerderij in Hout-Blerick.

Vanaf 1711 is ene Joannes (Jan) Grubben halfman van een grote pachthoeve Engerhof. Het staat op dat moment bekend als een van de grootste boerderijen van het kerspel Blerick en eigendom van het Venlose Sint-Jacobsgasthuis. Op de boerderij waren behalve het gezin van deze halfman ook twee knechten en een dienstmeid werkzaam.

Op 5 april 1854 wordt een stuk land bij de Engerhof verkocht door Jan-Frans Gommans, die later burgemeester van Maasbree wordt, aan de R.K. Godshuizen, zo blijkt uit een akte van aankoop uit dat jaar.

De boerderij wordt vermeld in een akte van verpachting van 22 oktober 1856 van de R.K. Godshuizen aan diverse personen, waarbij ook de Vreeënhof en Maassenhof in Blerick (Boekend) en de Jentjeshof in Kessel worden vermeld. Op 1 september 1887 wordt de boerderij wederom vermeld in een akte van verpachting, en wederom samen met de Vreeënhof maar ook de Hasselerhof in Velden en de Veegteshof in Venlo, waarbij de laatste niet verpacht is. Een derde akte van verpachting vermeldt op 19 september 1905 de verpachting van de Engerhof, tezamen met wederom de Vreeënhof.

Op 1 augustus 1903 wordt een contract gesloten tussen de R.K. Godshuizen en onder andere ene Esser over het jachtrecht op de goederen van de pachtboerderijen Engerhof, Vreeënhof en Ma(a)s(s)enhof te Blerick. Hieruit van op te merken, dat in ieder geval de Vreeënhof verbonden is geweest met de Engerhof.

Vreemd genoeg wordt in alle stukken van het Gemeentearchief Venlo als plaatsnaam Blerick vermeld in plaats van Hout-Blerick. Vermoedelijk is de boerderij tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog verwoest.

Status: verdwenen

Bron: Gemeentearchief Venlo

You cannot copy content of this page