Nu aan het laden
×

Europese Rondvlucht

Europese Rondvlucht

De Europese Rondvlucht oftewel het Circuit Européen d’Aviation is een rondvlucht door Europa dat liep van 18 juni tot 2 juli 1911. In totaal waren er 68 inschrijvingen, maar vertrokken er maar 40 vliegtuigen uit het Franse Vincennes. Deze rondvlucht had te kampen met zeer slecht weer en helaas gebeurde er tijdens deze tocht meerdere ongevallen en vielen er drie fatale slachtoffers.

Uiteindelijk zouden er slechts negen piloten in het Franse Vincennes aankomen en daarmee het circuit van 1600 kilometer met succes afleggen.

Kaartje Europese Rondvlucht

Europese Rondvlucht Bron: Delpher Nieuwe Venlosche courant 24-06-1911

Europese Rondvlucht Bron: Delpher Nieuwe Venlosche courant 24-06-1911

De etappes zagen er als volgt uit:

 1. Vincennes (nabij Parijs) -Luik
 2. Luik-Spa-Luik
 3. Luik-Soesterberg (met verplichte landing in Venlo)
 4. Soesterberg-Brussel
 5. Brussel-Roubaix
 6. Roubaix-Calais
 7. Calais-Londen
 8. Londen-Calais
 9. Calais-Vincennes

De derde etappe liep dus met een verplichte landing op het vliegveld van Venlo in juni 1911. Het parcours voor deze wedstrijd liep als volgt:

Bij het verlaten van Luik volgt men de Maas en dient men zoveel mogelijk langs de linkeroever te vliegen. Over Maastricht en Maasyck bereikt men Roermond alwaar de Maas overgestoken wordt om aan de rechteroever de weg te vervolgen. Op 3km van Venlo landen de vliegers op het vliegkamp op de heide.

Na Venlo vervolgen de vliegers hun weg tot aan Batenburg, hierbij laten ze de Maas en de spoorlijn rechts liggen. Bij Grave keren ze weer terug richting Maas en passeren Nijmegen terwijl de Waal overgestoken wordt ten oosten van Tiel en de Lek bij Overlangbroek. Ter hoogte van Maarn vliegen ze langs spoorlijn Arnhem-Utrecht en vliegt men tussen de Dom en het militaire kamp door. Uiteindelijk land men op het vliegkamp Soesterberg.

Afstanden:
Luik-Venlo 95 km
Venlo-Soesterberg 120 km.

Aan de wedstrijd deed een Nederlander mee, namelijk Henri Wijnmalen met een Farman-biplan. In Luik vertrokken 20 deelnemers richting Venlo

Aangekomen in Venlo zijn:

  1. Beaumont
  2. Vidart
  3. Garros
  4. Gilbert
  5. Weyman
  6. Kimmerling
  7. Barra
  8. Train
  9. Renaux (met passagier Schouque)
  10. Tabuteau
  11. Wijnmalen
  12. Duval, eerder geland in Blerick en heeft zijn weg naar Soesterberg niet meer vervolgd.
  13. Van Meel (met passagier Fercellin)

You cannot copy content of this page