Nu aan het laden
×

Fiolentoren

Fiolentoren

De Fiolentoren was een van de vijfentwintig verdedigingstorens van de Middeleeuwse vestingstad Venlo.

De herkomst van de naam is vooralsnog niet duidelijk. Er bestaat geen documentatie (meer) die daar uitsluitsel over kan geven.

De toren lag aan de noordzijde van de Keulsepoort en heeft vermoedelijk (beschikbare kaarten zijn niet 100% plausibel) deel uitgemaakt van het poortgebouw. De toren stamt uit de periode dat de vestingwerken gebouwd waren, tussen 1340 tot 1345. Hij diende als belangrijke uitkijkpost naar Keulen in het oosten. Enige hinder ondervond de uitkijk wel van het dichte bos (laar) dat zich aan die zijde van de stad bevond. De toren was als een van de zes torens aan deze zijde onderdeel van de Enveloppe Van der Duyn.

Toen de vestingwerken tussen 1867 en 1872 op Koninklijk Besluit van koning Willem III der Nederlanden werden gesloopt, werd op de plek van de enveloppe de Köln-Mindener spoorlijn aangelegd. Op de plek waar tot de slechting van de vestingwerken Fort Keulen had gestaan lag vanaf 1874 het einde van de spoorlijn. Na de Tweede Wereldoorlog werd op wederom dezelfde plek het Julianapark aangelegd. Aan de rand van dit park verrees nog net voor de oorlog het regionale postkantoor.

In het Julianapark werd rond 1970 het Museum van Bommel van Dam gebouwd; in 2000 werd het Limburgs Museum als vervanger van het Goltziusmuseum in gebruik genomen.

Fiolentoren

Fiolentoren Bron: Facebook

 

(Bronnen: Frans Hermans: Historische stedenatlas van nederland deel 6: Venlo, Gemeentearchief Venlo)

You cannot copy content of this page