Nu aan het laden
×

Fort Hazepoot

Fort Hazepoot

Fort Hazepoot is een voormalig dubbelfort aan de Fossa Eugeniana ter hoogte van Arcen .

Fossa Eugeniana

Kaart van de route die de Fossa Eugeniana volgde

De Fossa Eugeniana was bedoeld als maritieme verbinding tussen de Rijn in Duitsland, via de Maas, naar de Schelde, die door de Spanjaarden werd gegraven om met de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden te concurreren in de handel op deze rivieren. Op het hele traject werden 24 schansen met bastions gebouwd om het kanaal te kunnen verdedigen. Het traject werd echter nooit volledig voltooid.

Herkomst van de naam

Het plan voor de Fossa Eugeniana zou in eerste instantie afkomstig zijn van een zekere Haesenvoet. Het fort in Arcen werd door de plaatselijke bevolking daarom al snel Fort Hazepoot genoemd.

Over het fort

Fort Hazepoot is vermoedelijk gebouwd in de periode tussen 1626 en 1628. Op 21 september 1626 ging, wat betreft het kanaal, de eerste spade de grond in. Het fort is zodanig gesitueerd, dat beide delen uitkijken op het gegraven kanaal, welk tevens van beide zijden verdedigbaar is. Het omringende landschap had een open karakter, en bestond voornamelijk uit moerassen en heidevelden.

Rond het jaar 1800 begonnen er bomen te groeien op het voormalige en verlaten fort. Een deel van deze bomen is sinds het begin van de 21e eeuw gerooid, waardoor het fort weer enigszins zichtbaar is geworden.

You cannot copy content of this page