François Folie (Venlo, 11 december 1833 – Luik, 29 januari 1905) was een Belgisch astronoom.

Als administrateur-inspecteur op de Universiteit van Luik tussen 1872 en 1884 werden onder zijn leiding de meeste gebouwen van de faculteiten Wetenschap en Geneeskunde gebouwd. Met name het Observatorium van Cointe, die het Instituut voor Astrofysica huisvestte en waarvan hij tot 1893 directeur was. In 1883 volgde hij Jean-Charles Houzeau de Lehaie op als directeur van de Koninklijke Sterrenwacht van België, waar hij toezicht hield op de verhuizing naar Ukkel. In 1897 ging hij met pensioen.

Hij was afgestudeerd in de warmtetheorie naar Clausius. Hij deed onderzoek naar de beweging van een vast lichaam (1885), de geometrie (met name volgens Constantin Le Paige) en de vermindering van constellaties. Hij correspondeerde met Clausius en werd zo in 1867 bekend met de warmtetheorie.

Hij maakte een aantal bezoeken aan het Observatorium van Bonn, waar hij Astronomie studeerde met Argelander en Krüger.

Tegen het einde van zijn leven publiceerde hij een overzicht van al zijn werkzaamheden, onder de titel Trente-cinq années de travaux mathématiques et astronomiques (Vijfendertig jaar wiskundig en astronomisch werk).

Hij is de vader van Franz Folie, een Belgisch dichter, toneelschrijver en historicus, bekend onder het pseudoniem Franz Ansel, geboren op 14 april 1874 te Luik en gestorven op 27 oktober 1937 te Brussel. Hij werd lid van de Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique in 1934.

Geef een reactie