Frank Scheffer (Venlo, 1956) is een Nederlands cineast en filmproducent, voornamelijk van documentaires.

Scheffer is vooral bekend om zijn regie van Conducting Mahler, de documentaire die in 1995 op het Mahler Festival in Amsterdam werd vertoond. In deze documentaire speelden onder andere Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Riccardo Muti en Simon Rattle mee.

Opleiding

Scheffer genoot zijn opleiding op de Academie voor Industrieel Ontwerpen in Eindhoven, de Vrije Academie in Den Haag, waar hij studiegenoot was van Frans Zwartjes, en hij studeerde af aan de Nederlandse Film Academie in Amsterdam.

Vroege werk

Zijn vroege werk omvat onder andere Zoetrope People, een documentaire over Francis Ford Coppola, een documentaire over de veertiende dalai lama en verschillende sociaal-culturele onderwerpen.

Vanaf 1985 regisseert hij ook videoclips, wat in 1987 leidde tot een korte experimentele film Wagner’s Ring (een verwijzing naar de Ring des Nibelungen). Daarna volgt in 1988 Chessfilmnoise, Time is Music (een documentaire over John Cage en Elliott Carter), en in 1995 From Zero, met Andrew Culver.

De grote componisten

Naast Conducting Mahler heeft Scheffer ook Five Orchestral Pieces (een film over Arnold Schönberg’s werk, geregisseerd door Michael Gielen uit 1994) op zijn naam staan, en The Final Chorale uit 1990, over Igor Stravinsky’s Symphonies of Wind Instruments. Daarnaast heeft hij documentaires gemaakt over Edgar Varèse (The One All Alone, 2009), Louis Andriessen (The Road, 1997), Luciano Berio (Voyage to Cytheria, 1999) en Pierre Boulez (Eclat, 1993).

Hedendaagse componisten en experimentele projecten

In 1999 maakte Scheffer Music for Airports, over Brian Eno’s werk met dezelfde naam. The Sprawling In the Ocean (2001), gaat over hedendaagse New Yorkse componisten. Ook komt The Present Day Composer Refuses to Die van zijn hand, over Frank Zappa en in samenwerking met de familie Zappa, net als Phaze II en The Big Note, als trilogie over het leven van de invloedrijke componist en musicus.

Prijzen

Naast verschillende vakprijzen en festivalprijzen, kreeg Scheffer een Œuvre-prijs op het Holland Festival in 2001. Daarnaast won hij in 2008 een prijs op het Mumbai International Film Festival.

Bron: Wikipedia

Geef een reactie