Nu aan het laden
×

Gemeente Maasbree

Gemeente Maasbree

Na 1794 bezette het Franse leger het gebied dat tot de latere gemeente Maasbree hoorde en hierbij kwam een nieuwe bestuursorganisatie tot stand. Gemeenten met minder dan 5000 inwoners werden bij elkaar gevoegd en zo vormden Blerick, Baarlo en Bree samen ‘Mairie de Bree’, vanaf 1818 Maasbree genoemd. De gemeenteraad vergaderde in het Blerickse Raadhuis omdat Blerick het grootste dorp van die gemeente was.

Sinds het einde van de negentiende eeuw heeft de stad Venlo verschillende pogingen ondernomen om Blerick uit de gemeente Maasbree los te weken en bij Venlo te voegen.

Toen in 1938 burgemeester Janssens aantrad, werd de discussie opnieuw aangezwengeld, ditmaal door het provinciaal bestuur. Er werd een volksstemming gehouden en een meerderheid was voor de samenvoeging bij Venlo. Deze samenvoeging kwam door de gemeenteraadsleden niet tot stand.

Ondertussen brak in 1940 de Tweede Wereldoorlog uit. En tijdens het eerste oorlogsjaar viel voor Blerick het doek. Op 1 oktober 1940 gebeurde waartegen veel Blerickenaren zich jarenlang hadden verzet: de samenvoeging met Venlo op last van het Duitse gezag.

Vanaf dat moment was er geen sprake meer van het dorp Blerick, maar van stadsdeel Blerick oftewel Venlo-West. De gemeente Maasbree heeft vervolgens nog jarenlang bestaan uit de dorpen Baarlo en Maasbree. Totdat deze opgenomen werden in de gemeente Peel en Maas.

You cannot copy content of this page