Nu aan het laden
×

Goltziusmuseum

Goltziusmuseum

Het Goltziusmuseum in Venlo was van 1967 tot 2000 een volkenkundig en historisch museum, genoemd naar de Venlose humanist Hubert Goltzius (1526-1583), gevestigd aan de Goltziusstraat in het voormalige gebouw van de Eerste Openbare Lagere School.

Na een grondige verbouwing (1963-1965) werd het gebouw op 3 juni 1967 door Marga Klompé, toenmalig minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk, officieel opengesteld als historisch museum voor stad en streek. In het museum werd een beeld gegeven van de geschiedenis van de stad Venlo en omgeving. Daarnaast beschikte het museum onder meer over verzamelingen Venloos tin, zilver en porselein en een verzameling keukengerei door de eeuwen heen.

Met ingang van 1 januari 1993 ging het Goltziusmuseum met het museum voor Culturele Antropologie in Limbricht op in één organisatie in Venlo. Vanaf 1995 waren ook, in wisselende samenstelling, collecties van het Maastrichtse Bonnefantenmuseum te zien.

In 2000 is het Goltziusmuseum opgegaan in het nieuwe Limburgs Museum, hierin stond tot recent de geschiedenis van Venlo centraal. Maar sinds enkele jaren is dit Limburgs Museum een andere weg ingeslagen waardoor de geschiedenis van Venlo naar de achtergrond verdwenen is.

Voormalig Goltziusmuseum, tegenwoordig Kunstencentrum Venlo e.o. Foto Peter Keijsers

Voormalig Goltziusmuseum, tegenwoordig Kunstencentrum Venlo e.o. Foto Peter Keijsers

Status: gemeentelijk monument

You cannot copy content of this page