Grensovergang Schwanenhaus

Schwanenhaus is de Duitse zijde van de oude grensovergang van Venlo naar de Linksrheinische Autobahn A61. Sinds april 2012 komt de A61 niet meer aan bij de grensovergang Schwanenhaus, maar sluit de A61 aan op de Nederlandse rijksweg A74. Feitelijk betreft Schwanenhaus het gebied gelegen tussen Restaurant de Kraal (Kaldenkerkerweg 186) en Klooster Dominicanessen van Bethanië aan Nederlandse zijde. Beide zijden liggen geheel los van de bebouwde kommen van enerzijds Venlo en anderzijds Kaldenkirchen, waardoor deze lintbebouwing een eigen gemeenschap vormt, in zoverre dat in deze moderne tijd nog gesteld kan worden.

Schwanenhaus is de straatnaam van de Duitse zijde van de oude grensovergang. Het gebied aan de Nederlandse zijde van de grens heet officieel Keulse Barrière, maar in de volksmond is de Duitse naam gebruikelijker. Dit mede omdat tot eind jaren 90 een groot truckersrestaurant en -verblijf gelegen was op Bevrijdingsweg 12/14 die de naam Schwanenhaus droeg. In dit pand zijn later koffieshops Roots / Oase gevestigd geweest toen die uit de binnenstad moesten verdwijnen.

Tot 2012 sloot de Nederlandse grens aan op de Linksrheinische Autobahn A61, maar sindsdien is de snelweg verlegd en sluit deze aan op de Nederlandse rijksweg A74 richting knooppunt Tiglia, alwaar de weg verder gaat in de A73. Dit gebied is sindsdien bereikbaar via afrit 1b van de BAB61 ‘Venlo-Ost’.

Bron: Wikipedia