Nu aan het laden
×

Grote Kerkstraat

Grote Kerkstraat

 

Grote Kerkstraat 1900. De Grote Kerkstraat, gezien in de richting van de Parade. Rechts: de Burgerlijke Godshuizen, “Huize Schreurs” en de Zusterschool. Links: de woning van de Deken van het Dekenaat Venlo, pastorie “De Weem”. Bron: Gemeentearchief

De Grote Kerkstraat is een van de oudste straten in de binnenstad van Venlo en ligt in het kwadrant Rosariumbuurt.

Locatie
De straat loopt in noordelijke richting, van de vijfsprong met de Parade, Begijnengang, Gasthuisstraat en Sint-Jorisstraat, tot aan de splitsing Kleine Kerkstraat/Sint-Martinusstraat. De straat werd vermoedelijk aangelegd in het verlengde van de Gasthuisstraat, om een looproute te creëren tussen Klein Italië en de Grote Kerk.

Geschiedenis

Kaart van Venlo uit 1652 van Joan Blaeu, met bovenin links de Grote Kerkstraat

De straat werd aanvankelijk Kerkstraat genoemd in een van de oudste charters van de Inventaris v/h Armbestuur in 1366. Destijds was er dus nog geen Grote en Kleine Kerkstraat. Aangezien al in het jaar 1000 een Grote Kerk in Venlo lag, is het aannemelijk dat er ook een weg of straat aan heeft gelegen. De Grote Kerkstraat zou dus ook uit die tijd kunnen stammen.

De straat werd aan de noordzijde vanaf 1480 van de Sint-Martinusstraat gescheiden door een 90 meter hoge Stadstoren. Deze werd gebruikt voor militaire doeleinden, met bovenop een wachthuisje om in tijd van oorlog de vijand te kunnen lokaliseren. In 1766 werd deze toren, vanwege de slechte staat waarin hij verkeerde, afgebroken. De oostelijke pilaar werd wel nog in het portaal van de Grote of Sint-Martinuskerk geïntegreerd.

Wanneer de naam werd veranderd is niet helemaal duidelijk. Wel is de naam al veranderd in 1652, als Joan Blaeu een plattegrond maakt van de vestingstad.

Monumenten
In deze straat ligt een aantal monumentale gebouwen. Behalve de kerk zijn de bekendste van deze gebouwen het Ald Weishoès en Huize Schreurs.

Huize Schreurs De Weem Voormalige stadsschool/Ald Weishoès Grote of Sint-Martinuskerk Halfvrijstaande voormalige pastorie van de sint martinusparochie Voormalige kosterwoning van de sint martinusparochie Vml. Kapelanie Secretariaat Jongerenwerk Repetitielokaal met bovenwoning Nizza Venlo.jpg Grote Kerkstraat 22 Venlo.jpg Grote Kerkstraat 24.jpg

You cannot copy content of this page