Nu aan het laden
×

Hay Crompvoets

Hay Crompvoets

Hay Crompvoets (Blerick, 1931 – aldaar, 8 oktober 2009) was een verdienstelijk zanger van Venlose carnavalsliedjes.

Tussen 1966 en 1998 vertolkte hij regelmatig liedjes van Frans Boermans en Thuur Luxembourg tijdens de Jocus Leedjesaovend. Negen keer werd het door hem gezongen liedje als beste uitgeroepen. Ditzelfde deed hij enkele keren op de Blerickse Liedjes Matinee.

Crompvoets was lange tijd lid van De Kammeräödjes en zong vaak samen met Wiel Vestjens. Deze samenwerking resulteerde vier keer in een overwinning. In 1988 wonnen zij met Minse wie weej (mensen zoals wij) en in 1989 met De Knapperikke (de knapperds) het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Ook 1994 werd met Heej of dao (hier of daar) gewonnen en in 1997 nogmaals met Had ik maar.

Daarnaast had Crompvoets vaak een belangrijke rol in verschillende edities van de Blerickse revue. Ook was Crompvoets succesvol met sketches. In de jaren 70 en 80 stond hij op Limburgse podia met de act De Beerbrouwers.

Crompvoets was meer dan dertig jaar actief lid van de Venlose carnavalsvereniging Jocus. Ook voor de Blerickse carnavalsvereniging Wortelepin heeft hij zich jarenlang ingezet. Hoewel het niet vaak voorkomt dat iemand uit een ander “verzorgingsgebied” wordt geëerd (Crompvoets was namelijk een geboren en getogen Blerickenaar), heeft hij voor zijn inzet bij de Jocus de hoogste onderscheiding van deze oudste carnavalsvereniging van Nederland gekregen: Cômmandeur in de Orde van de Zwalm.

You cannot copy content of this page