Nu aan het laden
×

Heerlijkheid Stalberg

Heerlijkheid Stalberg

De heerlijkheid Stalberg was een kleine heerlijkheid ten oosten van de historische stad Venlo.

Omschrijving

De heerlijkheid behelsde het Huis Stalberg met enkele bijgebouwen, een handvol boerderijen en een of twee molens. Mogelijk strekte het goed zich zelfs uit tot aan de Panhuismolen en de Wijnberg.

Bewoners

In 1389 betaalde Gerard van Stalbergen, die als stamvader van de Venlose tak wordt gezien, 4 oude schilden, 23 placken en 4 deniers om burger van Venlo te mogen worden. Dat jaar is vermoedelijk ook het bouwjaar van Huize Stalberg. Bezit van dit huis gaf al snel het recht om verschreven te worden onder de ridderschap van Opper-Gelre. Ook verschafte het Gerard toegang tot de vergadering der edelen op de Kwartiersdagen in Roermond. Zijn nazaten bewoonden het goed tot in of aan de zeventiende eeuw.

Het huis en de heerlijkheid gingen daarna over aan de magistraatsfamilie Romer en kwamen in de achttiende eeuw in bezit van de eveneens invloedrijke familie Van Varo. In het begin van deze eeuw werd de hoeve door nieuwe bewoners opgeknapt.

De enige bekende vermelding in akten stamt uit 1591, als Johannes Romer trouwt met Lucia van Stalbergen. Zij wordt daarin vermeld als erfgename van zowel Huis als Heerlijkheid Stalberg. Haar echtgenoot Johannes Romer was tussen 1589 en 1620 onder meer schepen, scholtis, peyburgemeester en burgemeester van Venlo.

 

You cannot copy content of this page