Nu aan het laden
×

Hegger

Hegger

Boerderij Hegger is een boerderij in Lomm. 

Hoewel niet het precieze jaartal is vast te stellen, is wel duidelijk dat de boerderij stamt uit het begin van de 19e eeuw. In 1875, als Gerardus Hegger trouwt, gaat hij met zijn bruid wonen in de oude langgevelboerderij aan de weg van Venlo naar Nijmegen. De boerderij telt één bouwlaag waarin woonhuis, stal en schuur zijn gesitueerd. De boerderij is sinds 1860 in bezit van de familie Hegger, die afkomstig is uit Schandelo. Gerardus begint in 1877 een dennenkwekerij, om de bomen als stuthout te verkopen aan de Limburgse mijnbouw, die vanaf die periode floreert. Tegen het einde van de 19e eeuw begint Hegger in de woonkamer van de boerderij een café met beugelbaan op het erf en is hij werkzaam als kapper. In 1916 wordt door een van de zonen van Hegger, die het bedrijf heeft overgenomen, een losse schuur bijgebouwd. Het café wordt in 1929 gesloten.

In 1934 wordt de in slechte staat verkerende boerderij afgebroken en een voor die tijd moderne langgevelboerderij in traditionele stijl op precies dezelfde plek weer opgebouwd. Aan westzijde bevindt zich achter de voordeur de lange centrale gang naar de goede kamer, de woonkeuken en de bijkeuken. Achter de brandmuur bevinden zich de veestallen, met daarachter weer de hooi- en oogstschuur. De toegang tot de stallen en schuren bevindt zich in de zuidgevel. Bij de nieuwbouw van 1934 is de achtergevel van de oude boerderij blijven staan als onderdeel van het nieuwe pand. Op de verdieping bevinden zich de bergzolder en de hooizolder. De losstaande schuur uit 1916 is blijven staan. Voor de bouw van de open wagenschuur zijn de oude gebinten van een van de schuren opnieuw gebruikt. In de tuin bevindt zich een oud bakhuis met spits dak.

Vanaf 1960 breekt een moeilijke tijd aan voor de dennenkwekerij. Door het sluiten van de mijnen en het verdwijnen van houtkachels daalt ook de vraag naar geriefhout. De houtproductie maakt plaats voor recreatie in de natuur. Vanaf dat moment wordt besloten om over te stappen op sierteelt, waardoor het bedrijf wederom floreert.

Status: bestaand object

You cannot copy content of this page