De Heilige Familiekerk is een is een monumentale kerk in de wijk Hogekamp. De kerk ligt ten oosten van de Venlose binnenstad, aan het kruispunt van de Belletablestraat met de Hertog Reinoudsingel.

In 1854 lag er in de directe nabijheid al een gebouwtje, dat dienst deed als noodkapel. Deze is echter aan het begin van de 20e eeuw afgebroken. Het duurde tot 1939 voordat er een nieuwe, volwaardige kerk verrees. Deze kerk is vernoemd naar de Aartsbroederschap van de Heilige Familie, welke in 1844 in Luik is opgericht door Henri Belletable. Voor de kerk, op een driehoekig pleintje, staat een standbeeld van de stichter van de broederschap, gemaakt in 1938 door Piet Verdonk.

De kerk ligt in een zuid/noord-richting en heeft een hoog en breed middenschip, met smalle lagere zijbeuken. De toren is niet traditioneel aan de westzijde gebouwd, maar aan de zuidzijde tegen het schip. Dit is tevens de ingang tot de kerk. Aan de zijde van de absis bevindt zich een uitbouw die wordt gebruikt als sacristie.

De architectuur is een mengeling van een aantal bouwstijlen. Hoofdzakelijk is de kerk gebouwd in de stijl van het traditionalisme, met verder invloeden van zowel neogotiek als expressionisme. De kerk is ontworpen door twee architecten, te weten Alexander Kropholler en Frans Stoks.

De gehele kerk is opgetrokken uit zowel baksteen als natuursteen. Aan west- en oostzijde van het schip bevinden zich spitsboogvensters met daarin glas in lood verwerkt. Ook de houten deuren zijn vervaardigd in spitsboogvorm. De kerk wordt afgedekt met zadeldaken van Hollandse pannen.

Familiekerk Venlo
Familiekerk Venlo Bron: Ansichtkaart eigen collectie

De ingang bestaat uit een terugliggend portaal met dubbele, met smeedijzeren beslagen, houten deur. Aan de bovenzijde hiervan bevindt zich een stervorm in natuursteen, met aan weerszijden de tekst Stella Duce (zachte ster).

Aan de zuidzijde van de toren, in het midden, bevindt zich de tekst Wij Moeten Glorieeren In ‘T Kruis Des Heeren. Daarboven bevindt zich een klein venster. De toren heeft een ingesnoerde naaldspits, die wordt bekroond met een smeedijzeren kruis. Links van de toren bevindt zich een doopkapel die is afgedekt met een schilddak met Hollandse pannen. Zowel de linker- als de rechterzijgevel heeft een breedte van zes traveeën tussen uitgebouwde steunberen.

De tot dagkapel omgevormde doopkapel heeft een bakstenen gewelf in schoonmetselwerk. Het plafond van het middenschip heeft houten spanten. In de achterwand bevindt zich een dubbele deur die naar de toren leidt. Tussen het middenschip en de zijbeuken bevinden zich spitsboogvormige doorgangen, die rusten op natuurstenen kolommen. Voor het priesterkoor bevindt zich een dubbele hoge spitsboog. De doopvont bij het priesterkoor wordt bedekt door een koperen deksel. Het altaar is van geaderd wit marmer.

Status: Rijksmonument

Geef een reactie