Heilige Geestklooster

Het Heilige Geestklooster is een verdwenen klooster in het binnenstadskwadrant Klein Italië. Het lag op de hoek van de Jodenstraat en de Heilige Geeststraat.

 

illustratie

 

Volgens oude bronnen is de eerste kerk van Venlo gebouwd in 760, gewijd aan de Heilige Geest. Vermoed wordt, dat dit de kerk was die op deze plek gebouwd werd. De kerk bestond oorspronkelijk uit twee beuken, maar werd later teruggebracht tot één rechthoekige ruimte van 15,5 x 10 meter. De ingang was aan de Jodenstraat. Het koor bestond uit twee delen naast elkaar, één van circa 3,5 meter en de ander van 5,4 meter.

In 1617 werd het klooster bewoond door de Augustinessen, die in 1623 de oude kapel bij het klooster trokken. Later werd het klooster bewoond door de orde van de Norbertinessen, die er tot 1795 bleven wonen. In dat jaar werd het klooster door de Fransen geconfisceerd en gesloten.

Het klooster werd in 1928 afgebroken, maar de kapel werd vanaf dat moment als pakhuis in gebruik genomen door de firma Weduwe H. Bontamps. In de Tweede Wereldoorlog liep het gebouw onherstelbare schade op, waarna ook de restanten van de kapel zijn afgebroken. Vermoedelijk liggen de kelders echter nog enigszins intact onder het maaiveld.

Status: verdwenen

Dit bericht is geplaatst in Kerken & Kloosters met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *