Nu aan het laden
×

Helschriksel

Helschriksel

Het Helschriksel is een oude straat in het Venlose binnenstadskwadrant Q4.

Locatie

Het straatje loopt in westelijke richting van de Lomstraat tot waar het Maasschriksel en de Lichtenberg bij elkaar komen. Halverwege wordt de straat doorkruist door de Kwietheuvel.

Geschiedenis

In 1831 werd een armenschool opgericht in het Ald Weishoès, die later verhuisde naar het Helschriksel. Hier werd in de late middag- en avonduren les gegeven aan minderbedeelde inwoners. In 1883 werd de school weer gesloten.

In 1912 werd in hetzelfde pand een Duitse school gevestigd. In 1945 werd deze school gesloten, nadat de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog waren verslagen. De inwoners van Venlo waren na afloop van de oorlog fel tegen alles dat Duits was.

Terwijl de geregistreerde prostituees hun werkterrein in de tijd, dat Venlo een vestingstad was, veelal op ‘t Hetje hadden, waren hun clandestiene collega’s voornamelijk te vinden in café’s in Q4, destijds nog ’t Schriksel geheten. Aangezien de prostitutie immense vormen had aangenomen, werd aan het Helschriksel zelfs een speciaal gasthuis geopend.

Naast de Sint-Jacobskapel zijn in 2009 tijdens opgravingen restanten van een armenkerkhof gevonden.

Etymologie

Hel is Middelnederlands voor kuil. In het Kleverlands is de betekenis van Hel harde, onvruchtbare grond. Schrikkelen is Middelnederlands voor voorbijgaan. Ten noorden van de straat loopt het terrein langzaam af. Het Helschriksel is dus de weg die voorbijgaat aan een kuil van onvruchtbare grond of wellicht, in dit geval, helling.

Nieuwe straten Q4

Op 2 juli 2013 werd bekendgemaakt dat Q4 een drietal nieuwe straten en een nieuw plein krijgt, in het kader van de stadsvernieuwing in het kwadrant.: Bij de Zoutziederij, Mikwestraatje, Vissersgats en Synagogeplein. Tevens wordt hierbij het Helschriksel doorgetrokken richting Maaskade.

 

You cannot copy content of this page