Nu aan het laden
×

Hendrik de Jong

Hendrik de Jong

Hendrik de Jong (Heeg (Friesland) 20 oktober 1911 – Amsterdam 12 februari 1945) was een dominee en een verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog.

Levensloop

In Amsterdam, waar zijn familie in 1918 naar toe verhuisd was, volgde hij het gymnasium. Daarna studeerde hij theologie aan de Vrije Universiteit. Hierin studeerde hij af in 1936. Na enkele jaren hulppredikant te zijn geweest, werd hij in 1940 in Venlo benoemd aan de Gereformeerde Kerk.

Verzetswerk

Vanuit zijn woning naast de kerk werkte hij mee aan het verzet. Hij nam onder meer onderduikers op in zijn huis. Vanwege zijn illegale activiteiten wilde de Sicherheitsdienst hem oppakken. Bij een overval op zijn huis op 4 maart 1944 wist hij echter te ontsnappen. Vervolgens dook hij onder bij een tante in Amsterdam. Ook daar ging hij echter al snel verzetswerk doen, hij werkte bijvoorbeeld mee aan de toen nog illegale krant Trouw en was betrokken bij de mislukte overval op het huis van bewaring aan de Weteringschans. Op weg naar een bijeenkomst van het Nationaal Steun Fonds werd hij tenslotte door de Gestapo gepakt. Twee weken later, op 12 februari 1945, volgde zijn executie. Samen met zeven andere verzetsstrijders werd hij op de Jan Gijzenbrug in Haarlem doodgeschoten.

Eerbetoon

In Venlo is in de jaren negentig van de twintigste eeuw een straat naar hem vernoemd.

You cannot copy content of this page